Lépésről lépésre

Igényfelmérés1

1. Igényfelmérés

Megismerjük egymást, és egyeztetjük a megrendelő pontos igényeit.
Becslés2

2. Költségbecslés

A kapott információk alapján készítünk egy nagyságrendi költségbecslést.
Tervezés3

3. Terv készítése

A megrendelő illetve a projekt igényeinek megfelelő terv készítése, amennyiben kiviteli terv nem áll rendelkezésre.
Kivitelezés4

4. Megvalósítás

Az elfogadott kivitelezési árajánlatot követően a projekt fizikai megvalósítása.

Megismerjük az igényeidet

A legelső lépésben megismerjük egymást (ha még nem találkoztunk), megismerük az igényeket, azt, hogy milyen szellőztetési problémára keresel megoldást - legyen az lakossági, vagy kereskedelmi vagy már ipari megoldás. Feltérképezzük a projektet, átbeszéljük az általunk elvégezendő feladatokat.

A cél, hogy minél pontosabban kiderüljön, hogy mi az elvárásod, és mi nem. Ezen áll vagy bukik az egész projekt tökéletes menedzselése illetve végrehajtása, és a végén a megrendelő megelégedettsége is.
Durva példával: ha te egy gépkocsit szeretnél csináltatni magadnak X forintért, ami
- elvisz A-ból B-be (milyen gyorsan?)
- nem fogyaszt sokat (mi neked a sok, pontosan mennyit, és miből?)
- lehet bele csomagokat pakolni (pontosan hány kg-ot és mekkora terjedelműt?)
- szép (milyen színű, milyen alakú, mi neked a szép?)
és mi csinálunk neked egy nagy, erős, dízelses, piros teherautót jó sok raktérrel, te pedig egy alacsony, kék, benzines, sportos kabriót szerettél volna, akkor nyilván nem leszel elégedett, pedig a leírás mindkettőnek megfelel...

Miután körvonalazódik az elvégzendő feladat (tervezést igényelsz, esetleg projektmenedzselést és bonyolítást, vagy például ezek már megvannak és csak kivitelezést), ezután tudunk csak a hozzá szükséges anyagmennyiséggel és a becsülten ráfordított munkaidővel kalkulálni.

Minél pontosabb és részletesebb módon ismerjük a megoldandó feladatot, és az igényeidet, annál pontosabb költségbecslést tudunk készíteni már az első megbeszélést követően.

Vannak olyan esetek, amikor konkrét kiviteli tervvel, és anyagkiírással jön a megrendelő - ekkor átugorható az első két lépés és innen lehet kezdeni a projekt előkészítését.

Sok esetben nem áll rendelkezésre elegendő információ, további felmérésre, illetve tervezésre van szükség. Előfordul az is, hogy annyira komplex (több iparágon is átívelő) a feladat, hogy emiatt vesz igénybe többszöri megbeszélést, különböző tár-iparági szereplő és szakértők és tervezők bevonását, valamint speciális tervezést.

Kis projektek estében az előzetes felmérések alapján lehetőség van nagyságrendi költségbecslés készítésére. Nagy, rendszerint bonyolultabb ipari projektek esetében még a költségbecsléseket is valamilyens zintű tervezés kell, hogy megelőzze.

Az előzetes felmérés és beszélgetések alapján felvázoljuk hogy milyen módon lehetne megvalósítani a projektet.

Sok esetben nem csak egy megoldás létezik a problémára, de az egyes lehetőségek műszaki tartalma, tudás és költségbeli különbsége jelentős lehet.

Az előző ponthoz hasonló példával élve ha egy járművet akarsz, ami elvisz A-ból B-be, akkor erre jó a bicikli is és egy méregdrága luxus sportkocsi is. Ha az előbbi kategóriájában gondolkodsz és az utóbbi megoldást javasoljuk - valószínűleg köszönés nélkül távozol.
De ha az utóbbira van szükséged, mert az iparágadban mindennél fontosabb, hogy minden gyorsan, tökéletesen és gördülékenyen menjen, és mi egy biciklit javasolunk, akkor azt gondolhatod, hogy "ezek nem tudnak számomra elég jó megoldást nyújtani", és ezért mész el.

Emiatt mindkettőnknek nagy segítség, ha tudjuk a nagyságrendi projektre szánt költségkeretet. Nyilván nagy projekteknél vaktában még a nagyságrendeket is nehéz meghatározni, emiatt ezek esetében magához a folyamathoz is szükséges egy projekt-terv. Az autós példánál maradva: ha tudjuk, hogy nem bicikli, hanem autó kell, az is is van pár százezer, pár millió és pár százmillió forintért is. Ha nem is ekkora ugrásokkal, de hasonlóképp van ez ebben az iparágban is.

Fontos kitérni a következő dologra:

Ha lakossági vagy kisipari projektről van szó, és nem rendelkezel kiviteli tervvel és komplex szellőztető rendszerről van szó - nem huzatfokozókról vagy egy egyszerű ventilátoros elszívásról -, akkor ingyenes módon csak és kizárólag nagyságrendi költségbecslést tudunk adni. A tapasztalatunk az, hogy sok esetben már ez is elegendő az irányvonal meghatározásához.

Amennyiben te magad, vagy a projekt komplexitása részletes terveket, vagy további szakértői konzultációkat igényeltek, akkor ezt tervezői/műszaki tanácsadási szolgáltatás keretében tudjuk megvalósítani. A tervezés eredményeként természetesen nyomtatott és digitális tervdokumentációt, és tételes (szinte az utolsó csavarig lebontott) anyaglistát kapsz tőlünk, ami alapján fillérre pontosan lehet árazni.


Kis projektek esetében mindenképpen időben szólunk, hogy mi fér bele még az ingyenes konzultációk határába. Általában egy személyes megbeszélés, melynek során a terbeket közösen átnézzük, a lehetőségeket és a nagyságrendeket felvázoljuk, és utána adunk egy nagyságrendi (nem tételes) kalkulációt.

Felelős módon tételes anyaglistát csak gépészeti számítások, legalább saját magunk számára elkészített légcsatorna-terv, pontos nyomvonal ismerete után lehet adni, ami akkor is tervezői munkaidőt vesz igénybe ha neked a végén neked nincs szükséged légtechnikai tervre. Kis léptékű projektek esetében is van díja, de a rendszer megrendelése esetén ezt a végén levonjuk a végösszegből.

Elkészítjük a részletes légtechnika tervet

A projekt komplexitásától függően ebben a fázisban történik a légtechnika rendszer terveinek, valamint a műszaki tervdokumentáció elkészítése

Kis rendszereknél (családi házak, kis irodák, kisebb kereskedelmi létesítmények) ez a legtöbb esetben méretezett nyomvonal-tervet jelent.

Még nem nagyipari, de tagoltabb, vagy speciális rendszerek esetében már elengedhetetlen a társtervezőkkel való konzultáció, vagy speciális technológia esetén arra szakosodott specialista bevonása.

Nagyipari rendszereknél mindig az adott projektnek megfelelően egyedi módon zajlik a tervezési folyamat, szükség esetén a kapcsolódó szakemberek és szakhatóságok bevonásával.

Megépítjük a megrendelt szellőztető-megoldást

A projekt méretétől függően saját kapacitással, vagy társvállalkozók bevonásával építjük meg a tervezett légtechnikai rendszereket.


Bonyolítás

Vannak olyan esetek - legyen szó kis vagy nagy projektekről, amikor csak koordináljuk a projektet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy projekt menedzserként egybefogjuk, és koordináljuk a légtechnikai projekthez kapcsolódó összes szakág munkáját. Ekkor a megrendelő a légtechnika rendszer összes szervezési és bonyolítási feladatait kiszervezi (nincs rá kapacitás, szakember, idő), és mi szerződéses projekt-menedzserként koordináljuk a folyamatot a megrendelő igényeit képviselve.

Ekkor a tervezőkkel és a kivitelezőkkel maga a megrendelő szerződik, így nincs köztes cég, optimalizálható a költség.

A gyakorlatban hogy néz ez ki: elvégezzük a terveztetést, megszervezzük a szükséges szakágak együttműködését, bonyolítjuk a hatóságok bevonását, megversenyeztetjük a gyártókat illetve kivitelezőket, figyelünk a kivitelezés folyamatának menetére egészen a rendszer tesztüzeméig és annak átadásáig.

További kérdésed van? +36 70 316 0352