Légtechnika

Légtechnika célja

A kontrollált szellőztetéssel a legfőbb célunk a beltéri levegő állapotának bizonyos határokon belül tartása akár annak tisztasága, hőmérséklete és légnedvessége szempontjából.

A beltéri levegő állapotával szemben a helyiség rendeltetésétől függően egészen különböző elvárásokat támaszthatunk. Míg egyes helyiségekben esetleg csak friss levegő utánpótlásra van igény, más esetben például a levegő hő és nedvesség tartalmának kezelésére is szükség van. A légtechnikai rendszerek célja, hogy a megfelelő mennyiségű és legideálltabb állapotú levegőt juttassuk el az épület megfelelő részeire és természetesen az elhasznált levegő elvezetése az adott helyekről. Mi számos megoldást ismerünk és képesek vagyunk kialakítani. Hogy melyik technológiát választjuk az az adott szellőzési problémától, az épület paramétereitől illetve annak szellőztetési igényétől függhet.

Miért kell szellőztetni?

A szellőztetés a épület és abban tartózkodók számára is jelentősen fontos. A bent tartózkodó személyek és élőlények számára az elhasznált levegő elszívása és azt friss, oxigéndús levegővel való pótlása egészségügyi szempont. A nedves áporodott levegő gombásodáshoz, penészesedéshez vezet, amely egyrészt a szerkezetet károsítja másrészt ami lényegesebb, hogy különböző betegségeket okozhat. Ezért mindenképpen meg kell szabadulni az elhasznált, párás levegőtől. Legkézenfekvőbb módszer az ablakok és ajtók kinyitása és a épület teljes átszellőztetése. Ez viszont a mai világban pénzkidobásnak tekinthető mivel a nyílászárók nyitásával kiengedjük a megtermelt meleget, azaz az utcát fűtjük. Egy kontrollált szellőztetéssel lecsökkenthetjük ezt a pazarlást úgy, hogy a megfelelő mennyiségű levegőt szívjuk el illetve juttatjuk be a friss levegőt pont ott ahol szükséges. Emellett számos hasznos funkció létezik amellyel kellemes komfortot teremthetünk az épületünkben. Például különböző szűrők beépítésével meg lehet fékezni, hogy az épületbe különböző szennyező anyagok jussanak az épületbe. Különböző eszközökkel előfűthetjük illetve hűthetjük a beérkező friss levegőnket ezáltal kellemes beltéri klímát teremtve. Léteznek olyan központi egységek amelyek segítségével visszanyerhetjük a kidobott levegő hőenergiáját és ezzel úgy szellőztetünk, hogy benntartjuk a meleget az otthonunkban. Ezek az úgynevezett hővisszanyerős szellőztető berendezések.Beszabályozás

A rendszer megfelelő tervezése és kiépítése után a következő lépés a rendszer beszabályozása. Ez is egy igen fontos lépés és nem hagyható ki a megfelelő működés eléréséhez. A beszabályozás első lépésében megmérjük, hogy mit tud nyújtani valójában a kialakított rendszer. Mivel a légcsatorna rendszer nem azonos méretű és hosszúságú ágakból tevődik össze minden szakaszhoz más ellenállás párosul, valamelyik kisebb valamelyik nagyon ellenállású. Mivel a levegő arra irányul amerre a "könnyebb", az szokott előfordulni, hogy egyes helyiségben több míg másik helyiségben akár egyáltalán nincs légáram. A mérés után jön a beszabályzási szakasz amely során beállítjuk a tervezőasztal mellett kiszámolt értékeket. Minden egyes helyiségben a megfelelő mennyiségnek kell, hogy áramoljon (ilyenkor akár még maguk a ventilátorok is hozzáigazíthatóak rendszerhez).Karbantartás

Ezen rendszerek minimális karbantartással elüzemelnek. A legfontosabb, hogy a szűrőbetétek és a légrácsok megfelelően tiszták legyenek a szabad légáramlás érdekében. Ezért ajánljuk, hogy 3 havonta ellenőrizve legyenek. Környezet szennyezettségétől függően a szűrőket min. 6 de legfeljebb 12 hónap után cserélni kell. A külső légrácsokat is évente egyszer ellenőrizni kell és ha eltömődtek akkor ki kell takarítani egy egyszerű kefe segítségével.

Hosszú távon viszont elkerülhetetlen, hogy a teljes légcsatornát ki keljen tisztíttatni. Erre léteznek megfelelő eszközök és eljárások amelyeket igénybe lehet venni.


További kérdésed van? +36 70 316 0352