Huzatfokozós megoldások

Biztosan többen láttak már magasabb épület vagy ideiglenesen használt, esetleg mobil építmény tetején pörgő huzatfokozót.

Főleg társasházak esetében elterjed megoldás, jó, olcsó és hatékony eszköz a szükséges légcsere elősegítésére, valamint a lakások penészesedésének akadályozására.
Ettől függetlenül nem csak tömbházak, hanem számos egyéb felhasználási helye is létezik, ahol a szélenergia segítségével meg lehet oldani a szellőzést. (Mobil konyhák, állattartó telepek, stb.)

Minden esetben alapvető feladata, hogy energiabevitel nélkül a szél energiájával, vagy a motorizált változatokban a lehető legkisebb energiabevitellel biztosítsa az adott épület vagy épületrész szellőztetését, az elhasznált levegő elszívását.

Hagyományos, motor nélküli változat

A széles körben elterjedt modellek teljes egészében a magas épületek tetején uralkodó légmozgást, szélenergiát használják ki. A szél könnyen belekap a lapátjaikba, ami az alattuk lévő szellőző kürtőből felfelé kezdi szívni a levegőt. A minőségesebb modellek nagyon jó csapágyazásuknak köszönhetően a legkisebb szélben is megindulnak, és éveken keresztül tudnak működni komolyabb szerviz nélkül.

Jó és viszonylag állandó széljárással rendelkező helyeken lévő épületek tetejére bátran ajánlható, önmaga is el tudja látni a szükséges szellőztetési igényt.

Motorizált huzatfokozók

A motorral szerelt huzatfokozók esetében sokan gondolják, hogy gyakorlatilag ventilátorként működnek, de ez nem így van. A jó minőségű, általunk is szerelt motoros huzatfokozók esetében a motor rásegítésre szolgál.

A működési elve a következő: 4 fokozatban lehet beállítani, hogy mekkora elszívási teljesítményt szeretnénk megvalósítani. Egy érzékelő folyamatosan figyeli a huzatfokozó tengelyének fordulatszámát. Ha ez a fordulatszám eléri az elvárt szintet, mert a szélerő megfelelő, akkor a kis motor nem avatkozik be. Ha nem éri el a megfelelő fordulatot önmaga, akkor löketszerűen rásegít a huzatfokozó mozgására, majd az elektronika ismét figyeli a fordulatszámot. Ha ismét lassul, akkor a motor ismét beavatkozik.

Ezek a típusok általában jelentősen nagyobb elszívási térfogatáramra képesek, mint a hagyományos modellek, viszont fogyasztásuk töredéke egy ventilátorénak (normál esetben évente pár ezer forintos tétel.)

Olyan helyekre javasoltak, ahol a nagyobb ellenállás, vagy a kevésbé huzatos lokáció miatt önmagától nem tudna megfelelő elszívást biztosítani egy hagyományos huzatfokozó.

További kérdésed van? +36 70 316 0352