Hővisszanyerős szellőztetés

Szellőzési veszteségének csökkentése

Egy átlagos régebbi szabvány alapján felépített épületnél elégséges a természetes, ablakon át történő szellőzés, ma viszont már szinte követelmény a minél energiatakarékosabb kivitelezés. Mivel arra törekszünk, hogy minél több energiát bent tartsunk az épületben, a nyílászárókon keresztüli természetes szellőzés szinte pazarlásnak minősül. A mai modern energiatakarékos épületeknél a nyílászárókon keresztüli szellőzéssel járó hőveszteség az épület teljes hőveszteségének körülbelül 40 %-át is kiteheti, így a jó homlokzati és födém hőszigetelés mellett a légtömör nyílászárók is szükségesek. A megfelelő méretű és típusú hőszigeteléssel, párazáró fóliákkal, többrétegű légtömör nyílászárókkal sok energiát lehet megtakarítani. Azonban ezzel létrehoznak egy ún. termikus burkot, amely egy újabb problémához vezet: az épület légmentesen le lesz zárva. A természetes szellőzés a nyílászárók mentén, az apró réseken vagy akár a falakon keresztül megszűnik. A benne tartózkodó emberek, bútorok, növények illetve a fürdés, mosás és egyéb tevékenység alkalmával keletkezett pára bent marad és felhalmozódik. Ez penészesedéshez illetve egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az épületben tartózkodóknak friss, oxigén dús levegőre van szükségük. Megoldás lehet ilyenkor az ablakok nyitása, egy jó nagy átszellőztetést tartani nap, mint nap,így viszont a megtermelt hő távozik az ablakon, azaz lehűl a lakás -egy az egyben energiát dobunk ki az ablakon. Másrészt a kültéri zaj, por, pollen (esetleg rovar) jut be a lakásba, ami csökkenti a bent tartózkodó emberek komfort érzetét.
A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldása résszellőzők alkalmazása. Ez a légzáró szerkezetek utólagos szellőző réssel ellátása. Ezek a résszellőzők, annyival jobbak, mint a szelelő nyílászárók, hogy a szellőzés kapacitást páratartalomra tudják szabályozni. Hátrányuk, hogy a tulajdonképpeni kiszellőztetett levegő mennyisége ugyan állítható, de annak energiája teljesen elvész.Hővisszanyerés


A legjobb megoldás a problémára a megfelelően kontrollált hővisszanyerős szellőztetés. A szellőzési veszteség részbeni visszaforgatására fejlesztették a hővissza­nyerős szellőző központokat. Ezeknek a berendezéseknek a működési elve, hogy az épületből elszívott, elhasznált meleg levegővel előmelegítik a bejövő friss, hideg levegőt (nyáron ugyanez fordítva történik). Így a szellőztetésből adódó hőveszteség jelentősen csökken (akár 90%-kal). Egy modern ház esetében 30-40%-kal alacsonyabb lehet a ház teljes hővesztesége hővisszanyerős szellőztető alkalmazásával. Két alapvető típust tudunk megkülönböztetni a működésük és technológiájuk alapján:

Passzív hővisszanyerős szellőztetők

A passzív jelző azt jelenti, hogy magához a hőcseréhez nem szükséges semmilyen külső energiabevitel. Ezek a légkezelők két, többnyire változtatható fordulatszámú ventilátorból, egy kereszt-ellenáramú lemezes, vagy egy forgódobos lemezes hőcserélőből, és beépített szűrőkből állnak, amik egy hangszigetelt burkolatba vannak beépítve. A két ventilátor fogyasztása családi házak esetén nem több, mint a hagyományos villanykörtéké.

Aktív hővisszanyerős szellőztetők

Egy aktív hővisszanyerős szellőztetőgép az épületből elszívott elhasznált meleg levegő hőjét felhasználva hőszivattyús technológia segítségével igény szerint fűti, vagy nyári üzemmódban hűti az épületbe bejövő friss levegőt. A készülékek nagy előnye a passzív szellőző rendszerekkel szemben a nyári hűtési funkció, és ezzel együtt a nyári pára leválasztás, ezáltal egy rendkívül kedvező száraz, hűvös légkomfort érhető el. Léteznek csak hősszivattyús készülékek is, de léteznek kombináltak is amelyek ötvözik a passzív és aktív technológiát, ezzel kihasználva mindkét technológia előnyeit az energiatakarékos és komfort szellőztetés megvalósulásához.

A készülék teljes vezérléssel rendelkeznek, amelyek automatikusan szabályozzák a gép működését. Emellett beépített szűrőkkel rendelkeznek a friss levegő és az elszívott levegő megszűrése céljából. Ezek lehetnek durvább osztályú porszűrők, de lehetnek finomabb szűrésre alkalmas pollenszűrők. A jobban felszerel készülékek rendelkeznek ún. automata by-pass ággal, ami igény esetén közvetlenül is képes beengedni az épületbe a friss levegőt – ha nincs szükség pl. előmelegítésre (nyári passzív hűtés).


További kérdésed van? +36 70 316 0352